Chat
Online
Chat now
0 látogató
 
 
 
 
 

Friss cikkeink

 
 
 

Ádám a védikus holisztikus látásmódnak és tudománynak a mestere. Hite szerint akkor vagy teljesen egészséges, ha fizikailag, érzelmileg, szellemileg, mentálisan és spirituálisan egy dinamikus egységet alkotsz.Alkatodban az egészséged

„Pörögsz állandóan, keveset iszol, vérszegény vagy, de szenvedélyes és tüzes, azaz egyértelműen pitta alkat.” – analizál Ádám, a Zuglói Yantra Egészség Centrum ayurvédikus gyógyító-tanácsadója, aki , miután pulzust számlált, szemet vizsgált és felmérte a külső jegyeimet, kábé 6 mp alatt megállapította melyik dósához, vagyis ayurvédikus típushoz tartozom. Ez a tudás ugyanis az egészséged kulcsa.

„Az ayurvéda szanszkrit eredetű szó, azt jelenti: az élet tudománya”- kezdjük a beszélgetést a rendkívül közvetlen, energikus szakértővel a Yantra Centrumban.


-       India ősi, több mint ötezer évre visszanyúló, természetes alapokra helyezett orvostudományi rendszere. Ez a rendszer egyfajta térkép„használati utasítás”, mely eligazít az alkatunk alapján, megmondja, hogy hogyan élj, mit egyél, milyen mozgásformát válassz, hogyan rendezd be a lakásod. Ha nem tudod ugyanis, hogy milyen alkat vagy, akkor árthatsz magadnak.  Egy-egy rosszul megválasztott tevékenység- például eddzés- vagy  étel-ital árt a testünknek, lelkünknek, szellemünknek egyaránt.

Ájurvédikus alkatok – vagyis a három dósa: váta, pitta, kapha
A nyugati típusú meghatározás szerint 3 embertípust különböztetünk meg: ectomorf, mezomorf és endomorf. Ez a felosztás gyakorlatilag az  ájurvédikus filozófia szerinti alkatmeghatározásra épül, mely öt természeti elem: a föld, a víz, a tűz, a levegő és az éter páronkénti kapcsolódásából jön létre. Ezt nevezzük dósának.

Váta: éteri, levegő típus.
Jellemzők: vékony, szikár, kötött izmú, csontos emberek. Barna haj, száraz bőr. Rendszerint gyorsan cselekvő, zaklatott életvitelűek, nyugtalanok. Sokan közülük csontritkulásban szenvednek. Ajánlott az olajozás, az olajos masszázs.

Fontos tápanyag: meleg, lédús ételek, levesek, főzelékek, kásák.
Kerülendő: lencse, bab, valamint az aszalt, szárított, puffasztott, pirított ételek.
Tipikus váta: Victoria Beckham.

Pitta: tűz típus.
Jellemzői: rendszerint világosabb, szőke, vörös haj, érzékenyebb bőr, szeplők. Intenzív életvitel, folyamatos pörgés. Ajánlott a rendszer kialakítása és annak betartása, valamint az alacsony intenzitású mozgás: jóga, tai chi.

Fontos tápanyag: folyamatos, bő folyadékbevitel, joghurtok, nyers zöldségek, gyümölcsök.
Kerülendő: kávé, chili, intenzív fűszerek
Tipikus pitta: Cameron Diaz

Kapha: víz típus
Jellemzői, jó izomzatú, kevésbé vékony, erős göndör hajú, dúsabb szőrzetű, rendszerint sötétebb tónusú, sötétebb hajú, barna bőrű emberek. Szívósak, strapabíróak, kitartóak. Ajánlott a rendszeres, többféle típusú, váltogatott mozgás.

Fontos tápanyag: sáfránnyal fűszerezett barnarizs, borsmenta tea, valamint az emésztést segítő fűszerek: bazsalikom, fahéj.
Kerülendő: fehérje és szénhidrát együttes fogyasztása!
Tipikus kapha: Jennifer Lopez

Természetesen megtalálható mindenkiben mindhárom dósa, a legtöbb ember kevert típus, de a lényeg az EGYENSÚLY. Ha nagy eltérések vannak az eredeti alkat és a vágyott között, gyakran betegségekkel küzdhet a szervezet. Minden alkat jó, viszont a helytelen cselekvések, rosszul megválasztott tevékenységek, ételek, italok könnyen kibillenthetik a dósákat egyensúlyi állapotukból. Az ájurvéda szerint a betegségek kialakulása minden esetben a belső egyensúly felbomlásához vezethető vissza. Teljesen mindegy, hogy gerincfájdalmakról, rákról, parkinson-kórról, elhízásról,  vagy pajzsmirigyproblémáról van szó például.  Ádám előszőr megállapítja a típúsom, aztán ennek megfelelően elmondja, hogy 40 napig mit egyek és mit ne. Ennyi idő kell ugyanis az emberi szervezet sejtjeinek „átprogramozásához”. Kimozgatja még a gerincemet, hogy az energia megfelelően áramoljon, azonnal érzem, ahogy merev izmaim fellazulnak és végre oxigént kap a fejem. Aki tehát az ájurvédához, vagyis Ádámhoz fordul segítségért, megszüntetheti a zavart és saját testi-lelki harmóniáját, végeredményben pedig mentális és fizikai egészségét kaphatja vissza.

 

Ádám nagyon népszerű a Yantra Centrum konzultációin, amikor Budapesten van.   15 évig élt Indiában, 5 évig tanult az indiai orvosi egyetemen, jelenleg is egy ájurvédikus kórház megépítésén dolgozik Dubaiban, nem mellesleg pedig felszentelt pap. Mosolyogva állítja, nem kell hindu vallásúnak lenni, még csak mélyen hinni sem kell a módszerben, egyszerűen be kell tartani a használati útmutatót! :)

 

Kapcsolódó galéria
 
kildiko
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Felhasználónév E-mail cím

Hozzószólások frissítése folyamatban...
 
Hozzászólások betöltése...

Videók

 
 
Alaszkai vadáfonya
 
6914
 
 
 
Sunset - Omega 3!
 
5451
 
 
Sorsút-elemzés
 
4197
 
 
 
Gyógyító füvek
 
3669
 

Ajánló

 
AKCIÓK!

 

Kedvelt írásaink

 

Ajánló

 
AKCIÓK!

 

Szavazás

 

Yantra képekben

 
 
kép 69
 
1535
 
 
 
Joshi Bharat_14
 
1901
 
 
Jóga Kandival_45
 
1570
 
 
 
kép 114
 
1728
 

Yantra Hírlevél

 
Iratkozz fel Yantra Centrum hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet az Yantra világának legfontosabb híreiről, szolgáltatásainkról, kezelésekről

Yantra Centrum a facebookon