Chat
Online
Chat now
0 látogató
 
 
 
 
 

Friss cikkeink

 
 
 

Egyszer csak észreveszed, hogy a gyereknek mintha görbe lenne a háta. Fejvesztve rohansz az orvoshoz, aki megállapítja, hogy előrehaladott scoliosis-a van, 35 fokos, műtét lehet a vége. Rettegve fogod a fejed: Miért nem vitted el vizsgálatra korábban….

A lányom röntgenfelvételét mutatom a Yantra Életmód és Egészség Centrum gerincspecialista szakemberének. Dr. Elek Emil főorvos mutatja a konzultáción, hogy szerencsénk van, mert még nem csontosodott be a gerinc, így a speciális, heti 2-3 alkalmas gyógytorna kiválthatja a műtétet.

- Ez az úgynevezett scoliosis. Amennyiben a csontok és izületek mennyiségi növekedését nem kíséri az izomzat arányos növekedése a gyerek fejlődésekor, akkor a gerincet mozgató tartórendszer működése zavart szenvedhet, így alakulhatnak ki a tartászavarok, de akár rendellenes görbület is kifejlődhet, ha későn észleljük a problémát.

Már óvodáskorban figyelmeztető jel, ha a kicsi kedvetlen, fáradékony, a vállait hanyagul tartja . A scoliosis 10 éves kor körül a leggyakoribb, sokszor lúdtalppal is párosul. A főorvos itt a Yantra Centrumban egy kifejezetten ilyen konzultációhoz szükséges röntgen alapján, pontos mérésekkel állapítja meg a görbület szögét és a centrum gyógytornászával közösen alakítják ki a terápiát. Műtétet csak nagyon súlyos esetben, egyénileg mérlegelve javasolnak.

- A napjainkban talán a legeredményesebb az ebben a centrumban is alkalmazott Schrott therapia- mondja a főorvos. Ez a terápia csak gyógytornásszal, egyénileg végezhető és a gondos és rendszeres orvosi betegkövetés is szükséges. 20-25 fokos görbület felett szoktunk korzettet, azaz műanyag fűzőt javasolni, hogy mechanikusan is nyomást gyakoroljunk a görbületre.

A terápia az idővel versenyez. Addig érhető el ugyanis jelentős eredmény, amíg a gyermek gerince puha, azaz nem fejeződik be a csontosodás . Ez egyénenként változó, 16-22 éves kor között általános. Ezért is nagyon fontos a minél fiatalabb korban megállapítani az elváltozást.

- Ha a csontosodás még korai szakban van ( ezt speciális RTG vizsgálattal lehet eldönteni ), akkor a gyógytorna és szükség esetén a korzett általában jó eredményt hoz. Az elhanyagolt, rendszeresen nem ellenőrzött esetek romlanak, s ilyenkor az orvos-és beteg számára egyaránt megterhelő műtét jöhet szóba

Egy kisgyermek gerince akár néhány hónap alatt elgörbülhet. A gerincoszlop betegsége pedig lelki és további testi betegségek sokaságát okozza. Némi odafigyelés, egy szűrés és a megfelelő szakember megóvhatja gyermeketeket a népbetegségnek számító gerincferdülés rémétől. Ha pedig már elindult a folyamat, minél korábban kezded el a terápiát, annál több az esély akár a teljes gyógyulásra

A normális gerinc

HÁTULRÓL nézve (azaz frontalis síkban ) normálisan nincs, ill alig van görbület, ill a sziv baloldali elhelyezkedésének megfelelően van csak egy un. fiziológiás (normális) enyhe görbület, egyébként a gerinc egyenes tengelyben áll.

 

 
Címkék:
vissza
Ferenc
szerkesztő
 
 
 
Most olvassák a cikket
 
nincsenek hozzászólások
Eddig 0 hozzászólás érkezett. Legyél Te az első!
 
töltés...
Felhasználónév E-mail cím

Hozzószólások frissítése folyamatban...
 
Hozzászólások betöltése...

Videók

 
 
Alaszkai vadáfonya
 
6914
 
 
 
Sunset - Omega 3!
 
5451
 
 
Sorsút-elemzés
 
4197
 
 
 
Gyógyító füvek
 
3669
 

Ajánló

 
AKCIÓK!

 

Kedvelt írásaink

 

Ajánló

 
AKCIÓK!

 

Szavazás

 

Yantra képekben

 
 
kép 9
 
1818
 
 
 
Jóga Kandival_45
 
1570
 
 
 
kép 114
 
1728
 

Yantra Hírlevél

 
Iratkozz fel Yantra Centrum hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet az Yantra világának legfontosabb híreiről, szolgáltatásainkról, kezelésekről

Yantra Centrum a facebookon