Chat
Online
Chat now
0 látogató
 
 
 
 

Gerincferdülés: Sikertorna SCHROTT terápia

 

Sikertorna- SCHROTh-terápia
Fáj a derekad, a hátad, ferde a gerinced? Vagy problémák vannak a csigolyáiddal,  sérved  vagy akár  Scheurmann –kórod van?  Netán a gyereked tartását látod rossznak? A megoldás: Schroth-terápia!

Bordásfal, gumiszalag, labdák, hevederek, botok, szőnyegek. Ezt látom, amikor belépek a Zuglói Yantra Egészség Centrum ízléses tornatermébe. Nikolett, a központ Schrott –specialista gyógytornásza kedvesen adja az egyértelmű utasításokat kis betegének, akit 2 éve még meg akartak műteni, de a 4 éve  több kiváló szakemberrel végzett terápia 20 fokot javított a gerincferdülésén, így a merevséget is okozó műtét ma már nem esik szóba.

- A hagyományos gyógytorna gyakorlatok „csak” a gerinc oldal irányú görbületére hatnak, míg a Schroth torna a gerinc csavarodását is kezeli. Ebben nagy szerepet játszik a 3D légzés végzése - kezdi a magyarázatot  a Yantra Centrum Schroth-specialista gyógytornásza. arra a kérdésre, hogy miért éppen ezt a háromdimenziós módszert és nem egy másik gyógytornát javasol.

Tudta-e? A Schroth- módszert a német Katharina Schroth a saját testén kísérletezve dolgozta ki gerincferdülésének és fájdalmainak  javítására. A terápia sikerét látva az otthonában működtetett „rendelő” idővel kicsinek bizonyult. 1921-ben Meissenben nyitotta meg első intézményét.  Később lánya, Christa Lehnert Schroth, majd unokája is követi munkáját.


A Yantra Egészség Centrumban a gerincorvos – a speciális  röntgen alapján- megállapítja a görbület fokát, majd a gyógytornásszal közösen alakítja ki  a terápia menetét, hogy az eredmény a lehető legsikeresebb legyen. Ilyenkor az úszás már nem megoldás, hiszen a már meglévő  görbületet erősíti a szintén odaható izommunka.

- A rendszeres úszás valóban jót tesz a légzőszervrendszernek , azonban a gerincünk úszás közben is a scoliotikus kóros tartásban van, így a már meglévő görbületeknek megfelelően fognak az izmaink nyúlni, és erősödni. Végeredményben tehát tovább rontjuk vele a már meglévő görbületeket.

Heti minimum 2 óra javallott egyéni gyógytornában, hiszen a gyakorlatok megtanulása után is szükséges a gyógytornász állandó ellenőrzése a rendkívül finom mozgások megfigyelésére.

Minél súlyosabb a gerincferdülés, annál több időt kell fordítani rá . Súlyos esetben, nagyfokú görbületeknél napi 2-3, vagy akár 5 órányi aktív tornát is jelenthet. Így elkerülhető a műtét. Mint minden műtétnek, ennek is megvan a kockázata, hiszen altatással jár, és fertőzés, egyéb komplikáció léphet fel. Emellett a behelyezett fémek miatt a gerinc mozgás terjedelme csökken. Ezzel szemben a torna nem invazív eljárás (tehát nem hatolunk át a bőrön keresztül a testbe), mégis képesek vagyunk „belülről” hatást gyakorolni a görbületekre az izommunka, és a 3D légzés által. Ebben az esetben nem beszélhetünk a műtét során felmerülő kockázatokról. Érdemes tehát először a kevésbé kockázatos, bár a páciens számára több munkával járó megoldást választani. 20 fokos görbület felett fűző (korzett) viselése is javasolt .

Figyelje gyermekét félmeztelenül! Vigye ortopéd orvoshoz, gyógytornászhoz, ha a következő jeleket tapasztalja:

  • a két váll, vagy a lapockák nincsenek egy magasságban,
  • a törzs és a kar által bezárt háromszög laposabb az egyik oldalon,
  • a medence egyik oldalon magasabban áll, vagy elcsavarodott,
  • előre hajláskor a gerinc valamelyik oldalán ún. púp jelenik meg,

Gerincferdülésen kívül a Schroth-terápia gyógyír  a gerinc körüli fájdalmakra, deformitásokra vagy a műtétek  utáni rehabilitációra   felnőtt korban is.

Kérjen időpontot most: +36-30 574-5997
info@yantracentrum.hu

 

 

A cikk a Blikk Nők közreműködésével készült
fotó: Vári Dóra

Videók

 
 
Alaszkai vadáfonya
 
4441
 
 
 
Sunset - Omega 3!
 
3881
 
 
Sorsút-elemzés
 
2589
 
 
 
Az élet molekulája
 
2248
 

Ajánló

 
AKCIÓK!

 

Kedvelt írásaink

 
Kapcsolat
10667 megtekintés
 
Ne mérgelődj!
7513 megtekintés
 

Szavazás

 

Yantra képekben

 
 
kép 75
 
684
 
 
 
kép 82
 
706
 
 
kép 92
 
639
 
 
 
kép 114
 
765
 

Yantra Hírlevél

 
Iratkozz fel Yantra Centrum hírlevelünkre!
Hírlevelünkkel értesülhet az Yantra világának legfontosabb híreiről, szolgáltatásainkról, kezelésekről

Yantra Centrum a facebookon